Pályázati hírek | Zöld óvodai élet | Galéria | Tudjon meg többet | Kereső
Magyarországi Zöld Óvodák Hálózata

Nyitólap Zöld Óvodai élet

Erdei óvodában Obornakon – a nagykanizsai Boldog Donáti Celesztina Piarista Óvoda élménybeszámolója

A Boldog Donáti Celesztina Piarista Óvoda idén először vitte a nagycsoportosokat erdei óvodába, de az élménybeszámolóból kiderül, hogy biztosan nem utoljára.

Június közepén 31 nagycsoportos kisgyermeket erdei óvodába vittünk Obornakra. Itt három csapatot alakítottunk; pillangókat, macikat és békákat. Csapatzászlókat készítettünk, amit minden nap magunkkal vittünk a kirándulásra.

Az első nap túravezetőt kaptunk, akivel négy kilométeres távon barangoltuk be az erdőt. Megmutatta a fafajtákat, az állatok lábnyomait, láttunk farönkbe elhelyezett nyalósót, hallgattuk a madarak énekét, rókalyukat találtunk.

Erdei óvodában az obornaki gyerekek

Második nap kenyérlángost készítettünk közösen a gyermekekkel. Mindhárom csapat maga gyúrta össze a hozzávalókat. Amíg kelt a tészta, számháborúztunk. Az egyik csapat feltette a fejére az állatok képeit, a másik pedig megnevezte azokat. A játék végére megkelt a tészta, amit aztán kihúzogattunk a tepsikre, és megpakoltuk hagymával, szalonnával. Élmény volt látni, ahogy a gyerekek bedugdosták a kemencébe a langalikat, majd pár perc múlva sülve kiszedték. Amíg hűlt a tészta, a gyerekekkel körjátékoztunk. A finom ebéd után „vak karavánt” játszottunk. A kötelet egyenetlen területen fákhoz kötöztük és a gyerekeknek a kötelet fogva, bekötött szemmel kellett eljutniuk egyik helyről a másikra. Mi, felnőttek is kipróbáltuk, izgalmas játék volt!

A harmadik napon, három helyszínen kezdtek a csapatok. Az elsőn erdei emlősállatokat, lábnyomaikat, kicsinyeiket figyelhették meg és körjátékoztak. A második helyszínen madarak képeit kellett felismerniük. Megismerkedtek a madárórával és többféle „madáretetős” játékot játszottak. Itt is - akárcsak a túra alkalmával - újra használhatták a távcsöveket. A harmadik helyszínen talajvizsgálatot végeztek az erdőben, apró élőlények után kutatva, kipróbálták a mezítlábas ösvényt, bújócskáztak, a fák kérgeiről lenyomatot vettek.

Első alkalommal szerveztünk erdei óvodát, amely olyan nagy élményt jelentett az óvónőknek és a gyermekeknek is, hogy azt tervezzük, minden év végén elvisszük nagycsoportosainkat három napos erdei óvodába.

Nagykanizsa, 2014. június 17.                                    

Kőnig Gáborné
környezeti munkaközösség vezetője

Copyright 2014 Zöld Óvoda. Minden jog fenntartva. Impresszum