Pályázati hírek | Zöld óvodai élet | Galéria | Tudjon meg többet | Kereső
Magyarországi Zöld Óvodák Hálózata

Nyitólap Hírek, képzések Aktuális események

Egy bázisóvoda beszámolója

Nagy megtiszteltetés érte óvodánkat. 2015 decemberében elnyertük az „Örökös Zöld Óvoda” címet. 2016 pedig szeptemberben a Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérte óvodánkat, hogy Hajdú-Bihar megyében lássa el a Zöld Óvoda bázisintézmény feladatát. Intézményünk elvállalta ezt a megtisztelő feladatot, és 2016. szeptember 15-én ünnepélyes keretek között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban megtörtént a megbízólevél hivatalos átadása, Román István helyettes államtitkár által.

Bázisintézményként felvettük a kapcsolatot megyénk zöld óvodáival, tájékoztatást adtunk a bázisintézmény feladatairól, a segítségadás lehetséges módjairól. Koordináltuk térségünkben a „Zöld óvodás vagyok” rajzpályázat megvalósulást. Értesítettük megyénk zöld óvodáit a pályázati lehetőségről, majd a beérkező pályaműveket értékeltük, a nyertes alkotásokat továbbítottuk a pályázat kiírója, a Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, mint a zöld óvoda hálózat működtetője felé.

Március 22-én résztvevői voltunk a Zöld óvoda mozgalom 10 éves működése alkalmából rendezett „Öltözz zöldbe!” flashmob rendezvényen, amikor óvodánkba járó minden gyerek és felnőtt zöldbe öltözve fejezte ki elhivatottságát a természetvédelem, a környezettudatos magatartás mellett. A rendezvény megvalósulását is segítettük a megyei Zöld óvodák értesítésével.

 A Föld napja alkalmából, áprilisban került megrendezésre szakmai napunk, ahová megyénk zöld óvodáinak pedagógusai kaptak meghívást. A Föld Barátainak magyarországi tagja, a Zöld Kör képviselőjének előadásával gazdagodtak, és hallhattak új információkat, ismereteket a jelenlevők. Majd prezentáltuk zöld óvodánk 10 éves munkáját. Az előadások után az óvodánkban már hagyománynak mondható „Zöld manó hétpróbát” kísérhették figyelemmel, lehettek részesei az óvodapedagógusok. A hét próba teljesítése után a gyerekek Hétpróbás zöld manókká váltak, akik a tudásukról számot adva a Föld barátaiként, és segítőiként fogadalmat tettek arról, hogy természetet szerető, óvó felnőttekké válnak.

A próba ideje alatt, illetve azután eszmecserékre került sor, amikor az óvodapedagógusok megosztották tapasztalataikat, segítve ezzel egymást az óvodáskorú gyerekek környezettudatos magatartásának alapozásában, megvalósításában.

A rendezvény alatt megtekinthető volt az újrahasznosítás jegyében berendezett kiállítás, amelyet a vendégek által készített tárgyak is bővítettek, színesítettek, valamint a „Zöld óvodás vagyok” rajzpályázat beérkezett, tovább nem küldött alkotásai is kiállításra kerültek.

Városunk polgármestere, intézményünk vezetője támogatták rendezvényeinket, támogatásukról biztosították Zöld óvodánkat.

Balmazújvárosi Nyitnikék Óvoda, Hajdú-Bihar megyei Zöld Óvoda bázisintézmény

Képek a 2017-es évről: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2014 Zöld Óvoda. Minden jog fenntartva. Impresszum